Print Friendly, PDF & Email

Miljenka Koštro, Pogled u nedogled, DHK HB, Mostar, 2018.

Samo neznalice misle da je lagano pisati za djecu. Ma kakvi! Djeca su otvorena, pravična i ne trpe muljanje. Stoga se neprestano čudim određenim tzv. piscima za djecu. Povode se za modom i misle da ih djeca kao takve čitaju. Potpuno krivo. Dive im se samo pristalice te mode među starijima i nitko više.

Miljenka Koštro, pak, ide sasvim drukčije. Njoj je jasno da moda prolazi, a ostaje samo ono lijepo u našim dušama. Stoga slaže svoje priče slovo po slovo, da bi na kraju ispala pristojna književna pogača koju će djeca slatko »tamaniti« u nekom hladu.

Kako je dospjela do svih ovih priča, najbolje govori sam podnaslov knjige: priče žive posvuda oko nas, samo ih treba uočiti i zabilježiti. Krenuvši tim putem stvorila je naoko jednostavne priče, ali priče koje govore o bitnim stvarima i koje baka i djed unucima mogu čitati bez srama. Natuknusmo na početku da to danas nije uvijek nažalost tako.

Djelo je kompozicijski sastavljeno od 4 ciklusa i tri uvodne priče. Ciklusi slijede uglavnom godišnja doba, jer su te priče stvarane za dječji list Cvitak, dok su uvodne priče nešto duže i složenije. No, sve zajedno čine tradicionalni pogled na svijet gdje je još dobro stvarno dobro, zlo stvarno zlo, ljepota stvarno ljepota... Čitajući ih prisjetimo se i svoga djetinjstva, tih nevinih dana kada nam se činilo da je svijet samo naš.

Kroz priče se u većoj ili manjoj mjeri zrcali njihova poučna strana. Meni je najviše zapela za oko ona priča Izgubljeni novčić. Djecu lagano uči da unatoč svemu treba oprostiti, što opet ne znači i da treba zaboraviti. Možda ona to ne shvate odmah, ali će shvatiti kasnije sjećajući se kako ne valja lagati i prisvajati si nešto što nije tvoje.

Miljenka Koštro ovim se pričama naslonila na svoj roman Viktor. Možemo biti ne znam što u životu, veliki smo tek po svojem dobrom ponašanju. Poruka je to koju uvijek treba nositi kroz svoj život. Nadam se da će djeca čitati ove priče i Miljenki Koštro podijeliti svoj veliki, dječji osmijeh.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 19. lipnja 2019.

Osobno