Print Friendly, PDF & Email

F. William Engdahl, Sjeme uništenja, Detecta, Zagreb, 2005.

U našem društvenom životu, naizgled niotkud, pojavljuju se neka nova lica i neki novi pothvati. Ne želimo ih, a oni ustrajno dobivaju sve širi i širi prostor. Slučajno? Ne!

Pisac uspješnice Stoljeće rata: angloamerička naftna politika i novi svjetski poredak ponovno nam je podario izuzetnu knjigu. Iako stvarima prilazi sa znanstvene strane, u biti on razotkriva različita lica zla u današnjem svijetu. Tko imadne snage pročitati knjigu do kraja, počet će ako ništa drugo manje vjerovati lijepim i umilnim rečenicama raznoraznih svjetskih bogataša i moćnika.

Korijen nove svjetske opasnosti leži u nezasitnosti nekih ličnosti u američkom društvu. Zgrnuvši veliko bogatstvo i vlast žele još više. Zaklade Rockfeller, Ford, Gates..., tvrtke Monsanto, Dow Chemical, DuPont, Syngenta, Cargill, ADM... poput jahača apokalipse nastupaju na svjetskoj pozornici. Misle da su tvarna bogatstva na zemlji ograničena i da na njoj ima previše pučanstva. Zbog toga treba stvoriti zdrav soj ljudi koji će znati i moći kvalitetno živjeti. Naravno, uvijek će biti onih koji će vladati i onih koji će raditi. Ideologija koja u svemu tomu može pomoći jest eugenika, čiji je veliki pobornik bio i Hitler. Zbog toga je, između ostaloga, došlo do »procvata« biotehnologije, GMO-a, spolnog odgoja u školama. Biotehnologija zahvaća u temelje ljudskog postojanja, kuša već od samog trenutka ljudskog začeća njime manipulirati, GMO polagano truje ljude i tako smanjuje njihov broj, spolni odgoj u školama koji ne vodi brigu o ljudskim i vjerskim vrjednotama postupno razara ljudsku dušu i pretvara čovjeka u poslušnika i ovisnika. Ne tako davno stvoren je i program NSSM 200 kojemu je svrha smanjiti broj pučanstva u zemljama u razvoju, zemljama koje su bogate nekom bitnom sirovinom. Čak je proglašen prioritetom američke sigurnosti. On je ujedno jedna od podloga rata u Iraku. Pod plaštem demokracije svjetski pljačkaši se pokušavaju dokopati bogatih naftnih nalazišta. Da se ne bi dogodilo da netko od Iračana nešto kupi, oni se namjerno odvode u siromaštvo. Jedan je od načina taj da im se krati sijati domaću pšenicu što su činili tisućljećima. Umjesto nje zakonskim odredbama je utanačeno da siju GMO pšenicu. Ne samo da je štetna, već i njezino sjeme ne mogu ostaviti za sljedeće sijanje. Svake godine moraju kupovati novo. Ostvaruje se Kissingerova namisao: onaj tko želi upravljati kuglom zemaljskom mora posjedovati naftu, onaj tko želi upravljati ljudima mora posjedovati hranu. Jesu li nam sada jasniji pojmovi »novog svjetskog poretka« i »globalizacije«?

Premalo je ovo riječi da bismo tek zavirili u mnoštvo građe koju pisac donosi. Knjiga je dobro potkrijepljena dokazima tako da na nju ne možemo odmahnuti rukom proglašavajući je još jednom u nizu knjiga iz »teorije urote«. Na kraju ostaje pitanje: Hoće li uspjeti? Ne će ako kao društvo progledamo.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 4. lipnja 2007., 21.00 – 21.45

Osobno