Print Friendly, PDF & Email

dr. John Coleman, Hijerarhija zavjerenika: Komitet 300, Detecta, Zagreb, 2004.

Ovu knjigu nije napisao Hrvat niti neki njegov veliki dokazani prijatelj, kako bi nam moglo pasti na pamet čitajući je. Provodili su, naime, i provode nad nama raznorazne pokuse tako da nam nije teško prihvatiti postojanje nečega sličnog onome u knjizi. Napisao ju je bivši američki obavještajni časnik koji je tijekom svoje službe dolazio u doticaj s mnogim tajnim dokumentima. Zaprepastio ga je njihov sadržaj i odlučio je svijetu otkriti istinu.

Sastavljajući mozaik političkih odnosa u svijetu Coleman tvrdi da je otkrio postojanje Komiteta 300, tijela čija je zadaća zavladati čitavim svijetom. Različita su sredstva kojima se služi, ali je namjera uvijek ista: za povlašteni sloj bogatih stvoriti takav društveni sustav u kojem oni mogu lagodno uživati. U tu svrhu potrebno je uništiti srednji sloj društva i sve svesti na odnos vladara i podanika. Da bi se to djelotvorno učinilo, potrebno je do 2050 ljudski rod smanjiti za 5 milijardi. Teorija kojom se to opravdava jest da su zemaljska bogatstva ograničena i da veliki broj ljudi, kao što je to trenutno slučaj, jednostavno ne može preživjeti. Teorija je to Engleza Malthusa koje se odrekao pred smrt, ali bilo je već kasno.

Proces u svijetu kao da je prilično odmakao. Novi svjetski poredak svenazočan je pojam, imamo Svjetsku banku, Svjetski monetarni fond Svjetsku trgovinsku organizaciju, Svjetsko vijeće crkava, svjetsko ovo i ono. Zaboravio sam još jedno bitno: imamo Ujedinjene narode kao svjetsku vladu i Haški sud kao svjetski sud. Mi Hrvati dobro znamo što to znači.

Još nekoliko pojmova i ličnosti? Može. Francuska revolucija, Socijalistička internacionala, Britanska kraljevska kruna, razna tajna društva, Rimski klub, Churchill, Kissinger, Rolling stones, Beatlesi, Lord Carrington. Sjećamo li se Bleiburga i hladnokrvnog ubijanja oko 300 tisuća hrvatskih zarobljenika? Tu su i Dresden i drugi nebranjeni njemački gradovi koji su sustavno bombardirani, ali ne i njihova postrojenja za proizvodnju oružja jer su određeni pojedinci u njima imali svoje dionice. U Zaljevskom ratu 150.000 iračkih vojnika predalo se i u konvoju s bijelim zastavama vraćali su se nazad. Stigla je naredba da se pobiju, bombarderi su savjesno obavili svoj posao. Drugi irački vojnici, njih 12.000, živi su zakopani u vlastite rovove u pustinji. A onda razni ratovi, kao i ubijanja političkih protivnika. Coleman kaže da takvo nešto može smisliti i provoditi samo sotonski um. Svjetski sotonizam danas je svoje najjače uporište našao u Engleskoj, a na čelu mu je britanska kraljica.

Knjigu nastoje prikazati kao još jednu bezveznu knjigu u nizu knjiga teorije zavjere. Ipak, nije sve tako jednostavno. Možda je Coleman pogriješio u navođenju neke ustanove ili osobe koja pripada ovom krugu ili je pod njezinim utjecajem, možda je pogriješio u odgonetavanju pojedinih odnosa, međutim navodi suviše dokaza da bismo tako olako odbacili postojanje i provođenje jednog ovakvog zločinačkog pothvata. I sami vidimo da se neke stvari odvijaju po dobro uhodanom scenariju. No, Coleman nema namjeru prepasti nas. On kaže da trebamo djelovati. Pa, jesmo li spremni?

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 17. srpnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno