Print Friendly, PDF & Email

Anđelko Milardović, Pod globalnim šeširom, CPI, Zagreb, 2004.

Promišljajući kao hrvatski intelektualac stanje u svojoj državi i stanje u čitavom zapadnom svijetu. Milardović je stvorio djelo koje otvara nove vidike i odgovara na mnoga bitna i zanimljiva pitanja. Dva su pojma nit vodilja: tranzicija i globalizacija. Ne svrstava se na stranu ni jednoga od njih, nego se samo povodi metodičkom skepsom glede suvremenih zapadnih političkih i gospodarskih kretanja. 

U 1. dijelu Milardović govori o raskolima, fragmentaciji i budućnosti Europe kao regije globalnog sela. Govori o europskoj povijesti, ali i sadašnjosti koja je bitno obilježena nametnutim ratom u Hrvatskoj i BiH. Međunarodna zajednica povukla je puno pogrješnih poteza, nerijetko očito svjesno. Tranzicija u regijama globalnog sela tema je 2. dijela. Govoreći o Hrvatskoj Milardović napada rasprodajni model privatizacije kojeg je inaugurirala netranzitirana nomenklatura slušajući naloge odozgor (MMF, WTO, Svjetska banka). U 3. dijelu raspravlja se podrobnije o globalizaciji i njezinu učinku na neke narode, kao i o stvaranju novog svjetskog poretka i novih svjetskih vladara. Ne zaobilazi se ni globalizacija kulture i informacija. Sve miriše na oživljavanje kolonijalnog duha, kako u Hrvatskoj tako i u čitavom svijetu. Posljednji, 4. dio, ustvari je svojevrsni zaključak. Poglavito se govori o trendovima i scenarijima za budućnost u odnosu na hrvatsko društvo. Milardović hrabro i otvoreno iznosi sadašnje stanje kloneći se padanja u malodušje. Ono nije sjajno, ali izlazak je moguć ako to mi želimo.

Ovo Milardovićevo djelo uspjelo je prodrijeti u javnost, ali ne onoliko koliko to zaslužuje. Zaustavile su ga netranzitirane nomenklature, da se poslužimo njegovim rječnikom. Međutim, nemoguće je zaustaviti ovakva razmišljanja. Što ih je više sve je bliži čas kada će se pokrenuti lavina i očistiti kolonizirani prostor. Milardović je dao značajan doprinos.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 10. travnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno