Print Friendly, PDF & Email

Miroslav Međimorec, Medački džep, I. i II., National security and the futur, IV, 1-4; V, 1-4, Zagreb, 2003; 2004.

U našoj borbi za slobodu Međunarodna zajednica sebe je uvijek prikazivala pravdoljubivom i onom koja se ne svrstava ni na jednu stranu. Međutim, ova knjiga, objavljena u dva dijela u časopisu National security and the futur, pokazuje da to nije tako ili u najmanju ruku da to nije uvijek bilo tako. Kanadski pripadnici Unprofora u svojoj su zemlji dobili odličja za nepostojeću bitku koju su vodili s Hrvatima u Medačkom džepu. Podrazumijeva se da je to oslobađanje zauzete Domovine prikazano u sasvim lošem svjetlu. Tuđa nevolja očito malo teži.

Međimorec na temelju dokumenata kuša podrobno progovoriti o tomu što se točno zbilo u Medačkom džepu. Građu je rasporedio u 17 poglavlja dodavši im uvod i zaključak. Tu su još i bibliografija, popis kratica i kazalo imena. Prvi dio knjige obogaćen je još zemljovidima, fotografijama i grafikonima, a drugi dio ima još dodatak Dramatis personae.

U prvom dijelu knjige Međimorec najprije ocrtava vojno-političko stanje prije i u vrijeme operacije Medački džep. Opisuje samu bitku, a onda daje pregled hrvatskog, kanadskog i srpskog pogleda na tu bitku. Drugi dio knjige bavi se odgovorom Međunarodne zajednice, odgovorom Kanađana, hrvatskim diplomatskim odgovorom, pisanjem javnih glasila, tužbama Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Protuslovno, ali mislim da bi ova dva godišta uvaženog časopisa trebali najprije pročitati hrvatski političari. Jasno i s raznih vidika osvijetljena je jedna operacija Domovinskog rata koja je silama nesklonima Hrvatskoj poslužila kao batina kojom su čak htjeli dokidati njezinu državnost. Taj scenarij izgleda da još nije stavljen u ropotarnicu povijesti. Kontroverzni Haški sud njegov je najgorljiviji izvršitelj. Zbog toga je na državotvornim Hrvatima i nadalje zadaća ustrajno dokazivati istinu o Domovinskom ratu.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 10. travnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno