Print Friendly, PDF & Email

Dennis M. Martin – Peter Y. Sussman, Počinio sam novinarstvo. Zatvorski zapisi Crvenog Prasca, Profil, Zagreb, 2003.

Ovo je jedna od onih knjiga koje vas poglavito pogode svojom iskrenošću. U isto vrijeme ovo je knjiga uspješnica koja ne slijedi kanone modernog novinarstva i publicistike. Glavni se junak ne diči svojim pogrješkama i time postaje junakom, već se kuša izbaviti iz ralja tih pogrješaka i iz ralja društva bez osjećaja za one koji nastoje progledati.

Radnja se odvija na dvije razine: novinar na slobodi tražeći zanimljivu priču za svoje novine pobuđuje novinara u zatvoreniku koji počinje svjedočiti o svijetu iza rešetaka. Taj zanimljiv tijek događanja, stavljen je u okvir poglavlja, što ne držim dobrim. Time je svemu dan pomalo politički karakter borbe protiv nepravednih društvenih okvira. Knjiga to istina i jest, ali i mnogo više. Kroz nju se preispitivaju različiti odnosi u društvu: novinarstva prema čitateljima, države prema novinarstvu kada mu nameće cenzuru, građana prema zakonima koje država donosi i štiti, zatvorenika prema svemu onome što ga okružuje, čitatelja prema pročitanom. K tomu ništa još nije dovršeno. Glavni junak se i nadalje ostaje boriti sa svojim porocima, odnosno moguć je i neželjeni nastavak čitave priče.

Iako je ova knjiga pisana u društvu puno drugačijem od našega, može nam puno toga razjasniti. Bez ljudskosti u sebi, čovjek je osuđen na neuspjeh, odnosno postaje potrošač kojeg se odbaci kada više nije potreban. Takvi društveni odnosi sve više i više prožimaju naše društvo. Na kraju svega ono postaje džungla gdje je najvažnije preživjeti. Zbog toga nije zgorega da ovo svjedočanstvo pročitaju zakonodavci ili oni koji nas podučavaju zakonima, novinari i svi oni koji slijepo vjeruju liberalnom, neoliberalnom, otvorenom, i kako ga još sve ne zovu, društvu. Otrježnjenje bi moglo biti spasonosno, ne samo njima.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 10. travnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno