Print Friendly, PDF & Email

Charles R. Shrader, Muslimansko-hrvatski građanski rat u Srednjoj Bosni. Vojna povijest 1992. – 1994., Golden marketing – Tehnička knjiga, Zagreb, 2004.

O ratu u Srednjoj Bosni puno je toga rečeno, tako da bi moglo izgledati da je sve jasno. Ustvari, jasno je tek malo toga. Ključeve istine još drže neki koji se razbacuju znanjem o dogođenom. Povjesničar s vojnom izobrazbom Charles R. Shrader odvažno ulazi u tematiku. Na temelju isprava iz pismohrana s raznih strana kuša domisliti što se stvarno dogodilo. Hrvatska domoljubna strana pozdravila je ta njegova nastojanja, a ona druga želi šutke prijeći preko njih.

U 12. poglavlja, opremljenih proslovom, predgovorom, uvodom te prilozima, ilustracijama, bilješkama o izvorima i literaturi, kraticama i kazalu imena i pojmova, pisac podrobno ocrtava stavove i djelovanja hrvatske i bošnjačke strane. Nije mu namjera izjednačavati ih i onda raspredati o njihovim zločinima, već želi jasno ukazati tko je počeo, zašto je počeo i kako se sve odvijalo. Ne prikriva ni prijepornu ulogu britanskih mirovnih snaga, kao ni ulogu drugih međunarodnih posrednika. Njegove riječi imaju veću težinu time što ne pripada ni jednoj od sukobljenih strana. Bez obzira uzeo Haški sud njegovo mišljenje u razmatranje ili ne, činjenica je da ga ne će biti lako pobiti. Dokumenti uporno govore ma koliko ih se nastojalo ušutkati!

Zbog iznesenoga Shraderovo djelo se ne će rado spominjati u krugovima umiješanim u rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije. No, spominjat će se i čitati u krugovima onih koji vole istinu. Ima u njegovoj knjizi stavova jednoga uzornog zapadnjaka koji nisu potpuno pogodili bit, ali njegova namjera svjedočiti istinu puno je jača od tih nenamjernih pogrješaka. Svojim stavom pruža Zapadu priliku pročistiti se. Taj Zapad, naime, itekako je griješio na ovim prostorima. Istina mora kad-tad izići na vidjelo. U suprotnom Zapad će dodati još jedan poveliki kamen u svoju propast. To je jednostavno zakon života. Žrtva traži zadovoljštinu, a ne političko izjednačavanje.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 10. travnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno