Print Friendly, PDF & Email

Davor Marijan, Bitka za Vukovar, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Zagreb – Slavonski Brod, 2004.

Bitke za Vukovar bile su teške. S jedne strane napada opremljena i desetljećima stvarana vojska, a s druge strane brani se skupina dobrovoljaca koja se tek pokušava ustrojiti u vojsku. Nešto bismo slično mogli primijeniti i na javna glasila glede ove knjige. O njoj su progovorili oni kojima se prigovara državotvornost, drugi su šutjeli da bi kada se govor stiša mogli nastaviti dalje sa svojom svjesno iskrivljenom slikom obrane Vukovara.

Davor Marijan mladi je povjesničar, jedan od onih koji je i sam sudjelovao u obrani Domovine. Staloženo i temeljito, donoseći mnogobrojne dokumente, ispisao je istinu o ratu u Vukovaru koju će biti teško pobiti. Započinje prikazom bojnog polja, sudionika i odnosa snaga te političkom podlogom 1990. – 1991. Nakon toga u stopu prati razvoj Domovinskog rata, s usredotočenjem na vukovarsko bojište. Strogo se drži znanstvenih načela, ali ne glumi neodgovornu neopredijeljenost. Hvata se u koštac s raznim pitanjima koja su se pojavila oko Vukovara i odgovara na njih. Da ne bi bilo zabune, svoje misli o Vukovaru sažimlje u poglavlju pod naslovom »Završna analiza«. Na kraju knjige donosi i popis izvora, literature i memoaristike te popis kratica, kazalo osoba, zemljopisno kazalo i pojmovno kazalo.

Određene snage u Hrvatskoj i izvan Hrvatske htjeli su obranu Vukovara svesti na pitanje nedostatka oružja. U tu svrhu stvorili su krilaticu da je ono odlazilo nekamo drugdje i da je Vukovar ustvari prodan. Pripomogli su im ponekada u tome nesvjesno i oni koji su sami branili Vukovar. No, nepristrana raščlamba pokazuje da se Vukovar u tadašnjem omjeru snaga nije mogao obraniti. Onome tko je u loncu naravno da se sve čini nedostatnim ako nije na vrijeme izbavljen iz njega. Ova knjiga Davora Marijana unosi svjetlo u razna razmišljanja i štiti istinu o gradu koji je puno učinio za Hrvatsku u sudbonosnim ratnim danima, a ona za njega ono što je mogla u tom trenutku.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 8. svibnja 2006., 21.00 – 21.45

Osobno